Tag en snak med os
Vi står altid klar til at hjælpe dig med dine digitale & visuelle problemer.
Kontakt os nu og kom forbi til en uforpligtende kop kaffe!
Kamera indstillinger er et nødvendigt værktøj at kende til som ny fotograf eller filmskaber. Det er tit nemmest bare at sætte kameraet over til AUTO, og så bare give los. Den går ikke, hvis du gerne vil skille dig ud, og være bedre end konkurrenten.
ISO, lukkertid, blænde, hvidbalance.. det kan være forvirrende med alle de her nye begreber og termer. Der er ingen kamera indstillinger som passer godt i enhver situation, men der er dog nogle som vi altid sætter på vores kameraer her hos V2 Social. Dem bruger vi som en form for “base” indstillinger, og når de først er sat, piller vi sjældent ved dem. Det gør vores arbejdsprocess hurtigere, og vi har derfor nemmere ved at fange de gode skud når vi er på optagelse. Her er de bedste begynder kamera indstillinger!
En video er en serie af billeder (eller frames) der vises i en sekvens. Tænk på en gammel flip book.
Med video, kan man justere hvor mange billeder der er i hvert sekund af videoen. De mest almindelige muligheder er 25, 30, 50 eller 100 billeder i sekundet eller FPS (Frames per second)
Til almindeligt brug, skal du sætte dit kamera til 25 FPS. Det er samme hastighed som der bliver brugt på store filmkameraer, og er den hastighed der virker mest naturlig at se på.
Hvis du gerne vil filme noget i slow motion, skal du enten vælge 50 eller 100 fps. Det kommer an på hvilket kamera du har, da ikke alle kan filme i 100 fps.
Jo højere fps, desto langsommere video. Det virker måske modsigende, men hvis noget skal vises langsomt, skal der bruges flere billeder til at fylde tiden ud med. Så, 100 fps vil være det langsomste, 50 mindre langsomt osv.
Blænde defineres med, hvor åben eller lukket din linse er. Det betyder hvor meget lys du tillader, der kommer ind i kameraet. Det bestemmer også hvor meget dybdeskarphed dit kamera opfanger.
Hvad er dybdeskarphed?
Når både din forgrund og baggrund er i fokus har du høj dybdeskarphed. Ligesledes kan dit subject være i fokus, men alt omkring det sløret, så har man lav dybdeskarphed.
Hvornår skal man bruge lav dybdeskarphed?
Du kan bruge en lav dybdeskarphed når du filmer, til at føre tilskuerens opmærksomhed til subjektet. Det er generelt mere æstetisk, og giver dine klip det cinematiske look som vi leder efter.
Hvornår skal man bruge høj dybdeskarphed? Generelt fungere høj dybdeskarphed godt, hvis du filmer store landskaber. Forestil dig et smukt område med træer, bjerge og måske en sø. Det ville det være synd ikke at få det hele med, så her er det godt at bruge en høj dybdeskarphed.
Det er også en god ide at bruge, hvis du skal filme ting der bevæger sig meget hurtigt. Et par gode eksempler kan være en racerbil der suser forbi, eller hvis du skal filme nogen der løber. Her er det ikke sikkert at din autofokus kan følge med, og det kan derfor være en god idé at benytte en høj dybdeskarphed, så alt forbliver i fokus.
Så hvad er de bedste kamera indstillinger for blænde?
Indstillingerne for blænde hedder ‘F-tal’. Disse tal kan være lidt forvirrende.
Jo højere f-tal (f.eks. f22), desto mindre åbning.
Jo lavere f-tal (f.eks. f2.8), desto større åbning.
Hvad er lukkertid?
Lukkertid er hvor mange dele af et sekund, hvor der er lys der rammer sensoren i dit kamera. Hvis din lukkertid for lav, vil dine klip blive laggy og slørede. Hvis din lukkertid er for høj, vil dine klip virke meget hurtige og intense.
Hvad er de bedste lukkertids kamera indstillinger?
Du skal så vidt muligt altid prøve at indstille dit kamera så lukkertiden er det dobbelte af din FPS.
25 fps = Lukkertid på 1/50
50 fps = Lukkertid på 1/100
100 fps = Lukkertid på 1/200
Du behøver ikke matche én til én, men en god regel er aldrig at gå under en lukkertid på 1/50.
Hvad er ISO?
ISO kontrollerer hvor sensitiv din kamerasensor er over for lys. Jo lavere ISO, desto mørkere bliver billedet. Og omvendt, jo højere ISO, desto lysere bliver billedet. Det er dog vigtigt at huske, at ISO tilføjer en masse visuel støj (grain), til billedet. Derfor er det vigtigt at du begrænser brugen af ISO. Typisk justerer vi altid lukkertiden og blændetallet, før vi ændre ISO’en.
Hvad er de bedste ISO kamera indstillinger?
Igen kommer det an på hvilket kamera du har. High-end kameraer kan ofte optage med en højere ISO uden at man kan se den visuelle støj. Men generelt skal du sigte efter at forblive under 1000 ISO, og hvis du kan komme under 800 er det endnu bedre.
Hvad er hvidbalance?
Det her kan blive ret teknisk, men her er den simple version. Alle lyskilder (solen, en lyspære osv.) har en farve, og den farve er bestemt ud fra en temperatur, målt i kelvin grader. Forskellige lyskilder har forskellige temperaturer, som kaster farve fra sig i den rigtige eller forkerte retning, alt efter hvordan du har indstillet din hvidbalance.
Kameraer er dumme. De er ihvertfald ikke lige så gode som vores øjne, så vi er derfor nødt til at fortælle vores kamera, hvad farve lyskilden er.
Det er super vigtigt at vi indstiller korrekt, da det kan være svært og tidskrævende at fixe når vi redigerer.
Hvad er de bedste hvidbalance kamera indstillinger?
Auto hvidbalance: Hvis du ikke er sikker, kan du altid starte her. De fleste kameraer er ret gode til at finde ud af det selv, men hvis du kan altid rette efter, hvis noget ikke ser rigtigt ud.
Her er nogle af det vigtige hvidbalance tal du skal huske:
Naturligt sollys: 5200-5500k
Indendørs lys fra lyspærer: 2000-4000k
Hvad er billedstil?
Billedstil bestemmer mængden af skarphed, kontrast, farvetone og mætning af dine videoklip.
Nogle kameraer har nogle presets som du kan benytte. Canon har: Standard, portræt, landskab, neutral, neutral, faithful, og monochrome. Vi anbefaler stærkt at du laver din egen billedstil. Hvis du har Canon, går du ned til ‘User Def. 1’, behold ‘color tone’ i midten, og kør alt andet ned på 0. Med andre kamera brands, burde processen være stort set den samme.
Hvis dit kamera tillader dig at filme i LOG format, skal du gøre dette.
Dit billede vil se gråt, blødt og ikke særlig godt ud, direkte fra kameraet. Men det er klart den bedste indstilling at filme i.
LOG format er en meget naturlig indstilling, og lader dit kamera opfange så meget information som muligt. De mørkeste mørke toner, og de hvideste hvide toner, og alle skygger og farver der imellem. Det giver dig frihed til at justere eksponeringen og farverne i redigeringsfasen.
Hvad er programindstillinger?
Programindstillinger er de små ikoner der sidder på toppen af dit kamera. Disse hedder oftest: Program (P), Aperture Priority (A), Shutter Priority (S) og Manual (M). Vi er kun interesseret i 2 af disse:
Aperture Priority
Denne indstilling gør dit arbejde super nemt. Det eneste du skal tænke på, er at indstille dit blændetal, og så justerer kameraet selv lukkertid og ISO.
Hvis du kun lige er startet med at filme eller tage billeder, er dette en super god instilling at lære i. Prøv kun at bruge aperture priority den næste måneds tid. Juster kun dit blændetal, og læg mærke til hvad der sker med din video når du filmer i f2.8 kontra f22. Hvad skete der med dybdeskarpheden? Er der en masse visuel støj eller langsom lukkertid når du filmer f22?
Blev ved med at udforske, til du føler dig klar til manual mode.
Manual mode
Manual mode er ret ligetil. Her har du fuld kontrol over dine kamera indstillinger. Efter du har øvet dig en del, specielt efter du har brugt god til med aperture priority, så begynd at arbejde dig frem til manual mode.
Nu har du fået de mest basale kamera indstillinger. Herfra er gælder det bare om at øve sig, og selv begynde at sætte dine kamera indstillinger så det ligger på rygraden, næste gang der skal tages fede billeder eller video.
Den eneste måde at blive bedre på, er ved at prøve. Udforsk, lav fejl, og prøv igen, så skal du nok blive professionel på ingen tid.
Fandt du værdi i dette blogindlæg? Hvis ja – så ville jeg blive endnu gladere hvis du havde lyst til at dele det med dem du kender. Hos V2 Social bruger vi ekstrem meget tid og energi på at levere godt og gratis indhold – og dine delinger betyder noget for os!
Hos V2 Social er vi eksperter i god SoMe annoncering, hvor vi bl.a. har stor erfaring med videoproduktion. Vi har hjulpet mere end 100 danske virksomheder med deres digitale annoncering – så kontakt os endelig for mere info:
Velkommen til V2 Social – Et content marketing bureau med fokus på videoproduktion, digital annoncering, SEO og meget mere! Skal du bruge en enkelt videoproduktion eller en bredere løsning, så står vi klar til at hjælpe dig!
Vi står altid klar til at hjælpe dig med dine digitale & visuelle problemer.
Kontakt os nu og kom forbi til en uforpligtende kop kaffe!