fbpx

Bliv klogere på dækbilleder og hvordan du kan bruge dem i din videoproduktion

dækbilleder b roll how to

Hvorfor er dækbilleder så vigtige?

Når det kommer til videoproduktion, er dækbilleder et af de vigtigste værktøjer i kassen. Uanset om der er tale om dokumentarfilm, nyheder, spillefilm, tv-serier, eller video til SoMe annoncering, er det altid klogt at sikre sig nogle ekstra skud, som du kan bruge på forskellige måder. 
At inkorporere dækbilleder, eller B-roll, kan løfte niveauet på din video, og gøre den professionel at se på, med blot et par ekstra skud.

Derudover kan dækbilleder også bruges helt for sig selv, til for eksempel produktvideoer.

Indholdsfortegnelse

Hvad er dækbilleder?

hvad er dækbilleder v2 social

I forbindelse med videoproduktion, er dækbilleder optagelser, der er optaget uden for den primære optagelse (A-roll). Dækbilleder parres oftest med hovedoptagelserne, for at styrke historien i videoen, skabe dramatik, eller bruges til at dække over klip, så der undgås “jumpcuts” (derfor navnet dækbilleder).

Hvad kan du bruge dækbilleder til?

Der er mange forskellige måder at bruge dækbilleder på, og kun fantasien sætter grænserne.

Her er nogle eksempler på hvordan vi bruger dækbilleder hos V2 Social:

  • Etablering af tonen
  • Fleksibilitet i redigeringsprocessen
  • Mere dynamisk og levende video
  • Dækning af “jumpcuts” eller unaturlige klip

4 trin til optagelse af dækbilleder

hvordan optager du dine dækbilleder

Når du planlægger, hvad du vil filme, og opretter din produktionsplan, er det vigtigt at give dig tid til at optage rigeligt med dækbilleder. Den værste ting der kan ske, er at du kommer ind i redigeringsprocessen og indser, at dit interview-subjekt eller lignende beskriver noget, der burde have været vist visuelt på skærmen.

1. Planlæg så langt frem som muligt

Tag højde for, hvad dine vigtigste optagelser er, og byg resten op omkring det. For eksempel, hvis du interviewer et subjekt i dettes hjem, skal du planlægge at tage udgangs- og indgangsoptagelser samt omgivende optagelser og skud i/af rummet. Opret en liste over “must-haves” og “nice-to-haves” for at sikre, at du har nok optagelser til at kunne fortælle hele historien.

2. Udforsk og find lokationer

Du får muligvis kun et par minutter til at få gode dækbilleder, så du bør “scoute” placeringen på forhånd for at planlægge nøjagtigt, hvordan du får den sekundære optagelse, du ønsker. Du får også en idé om, hvilket specialudstyr du muligvis har brug for, især hvis et sted er mørkt eller et lille rum.

Når det er gjort, er du klar til at skyde de mest engagerende og farverige billeder den dag, hvor du filmer, hvilket vil gøre din video mere fængslende og ultimativt gøre kunden mere tilfreds.

3. Få forskellige vinkler

Sørg for at få en række forskellige optagelser af den samme ting, både med og uden dit motiv/subjekt. Dette vil også sørge for at dække dig ind, hvis du har brug for at klippe noget ud.

Læs mere om vinkler nedenfor. 

4. Optag mere end du skal bruge

Under hele optagelsen af ​​din video, bør du planlægge at samle en “billedbank”, der ikke nødvendigvis falder perfekt ind, under din planlagte produktionsplan. Hver video har brug for et pusterum, og i redigeringsprocessen opdager du muligvis behovet for at vise tidens gang, etablere en lokation eller simpelthen en overgang mellem steder.

Hvis en fugl f.eks. lander på en telefonledning, så film bare fuglen og læg optagelsen i “banken”. Du ved aldrig, hvornår den kan være nyttig.

4 forskellige kameravinkler du kan eksperimentere med

Sørg for altid at afprøve flere forskellige vinkler, så du har størst mulig variation når det kommer til dine dækbilleder.

1. vidvinkel (Supertotal)

Vidvinkel er et meget bredt perspektiv, og bruges ofte som et miljømæssigt eller etablerende skud, der viser dit motiv ‘in situ’. Vidvinkel-optagelser hjælper med at placere seeren i din scene.

2. Medium (Halvtotal)

Halvtotal viser et mellemstort billede af dit subjekt, ofte fra hoften og op. Brug denne vinkel når dit subjekt taler, eller er i gang med en aktivitet, for at afbalancere det visuelle udtryk.

3. Close-ups (nærbillede)

Tænk på nærbilleder som de optagelser, der viser detaljerne. Nærbilleder hjælper med at afsløre karakter både ved at tilbyde intimitet og ved at fremhæve nuancer, man ellers ville gå glip af. 

4. Beauty shots (Dynamiske nærbilleder)

Dynamiske nærbilleder (vi kalder dem beauty shots hos V2 Social) opnås ved at bruge panoreringer, tilts og generel bevægelse i vores nærbilleder. Disse dækbilleder egner sig godt til arbejde med et produkt eller en aktivitet der kræver ekstra fokus på detlajerne. 

Et eksempel på det kunne være vores seneste produktion for Jameson Irish Whiskey.

Skal vi hjælpe dig med din produktion?

Hos V2 Social er vi eksperter i videoproduktioner, hvor vi bl.a. har stor erfaring med lækre dækbilleder. Vi har hjulpet mere end 100 danske og udenlandske virksomheder med deres videoproduktion og digital markedsføring – så kontakt os endelig for mere info:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Fandt du dette blogindlæg værdifuldt? Hvis du gjorde – så ville jeg sætte rigtig meget pris på, hvis du havde lyst til at dele det med dem du kender. Hos V2 Social bruger vi meget tid og energi på at levere gennemarbejdet og gratis indhold – og dine delinger betyder noget for os!

Få mere inspiration her:

Om V2 Social_

Velkommen til V2 Social – Et content marketing bureau med fokus på videoproduktion, digital annoncering, SEO og meget mere! Skal du bruge en enkelt videoproduktion eller en bredere løsning, så står vi klar til at hjælpe dig!

Vil du gerne i kontakt med os?